KEMBARA: SYAITAN kejutkan DIA untuk solat SUBUH.


Diriwayatkan bahawa pada suatu pagi Syeikh Abdul Kadir Jailani hampir-hampir terluput waktu untuk solat subuh. Tiba-tiba seekor kucing datang ke sisi beliau yang sedang nyenyak tidur itu lalu menggesel-geselkan badannya sehingga Syeikh Abdul Kadir Jailani pun terjaga dari tidurnya. Menyedari beliau telah kesuntukan masa, bersegeralah beliau mengerjakan solat subuh pagi itu.


Apabila selesai sahaja beliau bersolat, beliau pun memandang kepada kucing yang menggerakkannya daripada tidur tadi itu. Dengan kekuatan mata batinnya, beliau dapat mengenali bahawa kucing itu sebenarnya syaitan. Hal ini menjadi tanda tanya kepadanya kerana sebagai syaitan mengapa sanggup menggerakkannya untuk mengerjakan solat?

Beliau pun bertanya: "Aku kenal kamu adalah syaitan, tetapi mengapa kamu membangunkan aku supaya bersolat subuh?"

 Kucing itu menjawab: "Kamu adalah seorang yang terkenal taat dan bijak seperti mana yang rakan-rakan syaitanku memberitahuku. Oleh kerana engkau telah mengenali diriku, baiklah aku akan jelaskan kepadamu.”


Lalu kucing tersebut menyambung: “Aku tahu jika kamu tertinggal solat fardhu ke atasmu, kamu akan melakukan seratus raka’at solat lagi sebagai penebusan, jadi aku bangunkan kamu supaya kamu hanya dapat pahala daripada mengerjakan solat yang dua raka'at sahaja."

P/S: Beginilah kehebatan kekasih-kekasih Allah..betapa mulianya beliau disisi Allah, sehinggakan syaitan tak sanggup melihat beliau meratap memohon keampunan kepada Allah.Jika syaitan x kejutkan beliau daripada tidur, syaitan khuatir beliau akan melipatgandakan ibadah beliau..subhanallah.

Kisah ini boleh dijadikan satu muhasabah buat kita smua..apabila kita melakukan maksiat Allah, apakah pintu TAUBAT muncul di hati dan fikiran kita?

Bukankah Rasulullah pernah bersabda," Setiap anak ADAM melakukan kesalahan (berdosa), sebaik-baik mereka yang bersalah adalah mereka yang bertaubat" Hadis riwayat At-Tarmizi.

Ayuh kembali kepada Allah duhai pemuda-pemudi ISLAM.

Comments

AzwanRamli said…
kehebatan wali Allah,Subhanaallah.Mohon Share...

Popular posts from this blog

KISAH TELADAN: PELACUR melahirkan 7 orang NABI.

.:SABAR ADA 3 JENIS:.

Allah menyembunyikan 4 perkara dalam 4 perkara