.::Belitan Iblis::.

Bismillah walhamdulillah.

Pernah satu ketika, saya terfikir..."Kuatnya iman asatizah dan alim ulama'..apakah mereka tidak diuji? Kuatnya mereka hadapi ujian itu.."

Fikiran ini mencetuskan rasa cemburu. Cemburu yang amat. Saya merasakan kesusahan untuk menongkah arus deras pasang surut iman. Mereka seakan tidak perlu bersusah payah. Bagaikan iman mereka berada tetap di level yang sama.

Persoalan ini terjawab ketika Allah rezekikan saya menonton rancangan bersama selebriti, TV3, Dr. Muhaya. Kita tahu Dr. Muhaya seorang muslimah berkerjaya yang agak padat rencana hariannya. Saya melihat setiap saat beliau isikan dengan aktiviti berfaedah. Masa lapang, beliau penuhi dengan mendengar bait-bait kata positif. Saya simpulkan di sini, iman akan berdiri teguh apabila kita menutup ruang daripada ianya jatuh.

Masa berlalu. Saya mula lupa apa yang saya pernah tonton. Saya mula merasakan nafas tercungap-cungah dek pergelutan iman kembali. 

Alhamdulillah, Allah rezeki menonton satu siaran ulangan TV1 pada jam 6pagi, itupun jasa Alfateh yang bangun awal pagi. Ustaz Zaharaddin menghuraikan tajuk 'Talbis Iblis' yang bermaksud Belitan Iblis. Diceritakan dalam satu riwayat, betapa iblis mahu menyesatkan manusia, iblis akan mula mengganggu manusia yang sedang berada di dalam majlis ilmu. Apabila tidak berjaya, dia akan mencari majlis yang berdekatan dengan majlis ilmu tadi dan menimbulkan pertelingkahan dalam majlis yang kedua itu. Sehinggakan orang yang berada dalam majlis ilmu terpaksa pergi untuk menyelesaikan pertelingkahan itu. Begitulah dendam iblis laknatullah.

Ustaz diajukan pertanyaan," Bagaimana dengan golongan para ustaz/ah? Adakah mereka tidak diganggu?". Antara amalan yang menjadi benteng kepada gangguan iblis:
1. Surah al-Baqarah.
2. Ayat Kursi.
3. Bismillahillazi la yadhurru...
4. Doa Abu Dzar

Dianalogikan, diri kita seperti berada di dalam satu kawasan yang berpagar. Iblis sentiasa mencari peluang dan ruang yang terbuka untuk masuk ke dalam diri kita. Mana-mana pagar yang mula rapuh, di situ serangan akan dilakukan. Seperti binatang buas yang menanti mangsa untuk dibaham bila-bila masa. Sebagai contoh, seorang ustaz tetapi tanpa sengaja beliau membeli kereta dengan sistem riba. Allahu.

Doa Abu Dzar," Ya Allah aku memohon kepada-Mu iman yang berkekalan, hati yang khusyuk, ilmu yang bermanfaat, keyakinan yang sebenar, agama yang lurus, keselamatan daripada setiap bala bencana, keselamatan sepenuhnya, keselamatan yang berkekalan, anugerah sentiasa bersyukur atas nikmat keselamatan dan memadai dengan apa yang ada daripada mengharapkan bantuan manusia.

Comments

Popular posts from this blog

KISAH TELADAN: PELACUR melahirkan 7 orang NABI.

.:SABAR ADA 3 JENIS:.

Allah menyembunyikan 4 perkara dalam 4 perkara