::.Sempadan Kasih Ibu.::

Bismillah, hamdan wa syukran ilallah thumma alhamdulillah.

Bergelar seorang ibu pastinya menjadi detik manis buat seorang wanita. Takkan mampu dilupakan rasa sakit tika melahirkan anak. Takkan lupa juga rasa syukur dan gembira tatkala anak dihulurkan cukup sifatnya. Allahu..bagaikan baru semalam Muhammad Alfateh bin Mohd Fickry dilahirkan. Sungguh, bermula Fateh disahkan mendiami rahim sehinggalah Fateh berada di depan mata rasa kasih, sayang, dan cinta bagaikan mengalir tanpa ada surutnya.

Namun, ada satu saat rasa itu bagai terhenti. Terhenti bukan kerana hilang, tetapi dek kerana mengakui hakikat min aina ila aina. Noktah.

Bercerita Ustaz Zul dalam rancangan Jalan Orang Mu'min, TV Alhijrah, "Dalam sebuah kemalangan yang dasyat, kereta berpusing beberapa kali. Suami berlumuran darah di kepala, wajah isteri dipenuhi dengan kaca yang tertusuk. Amat pedih sekali. Ketika bomba cuba untuk mengeluarkan mangsa daripada kereta, kedengaran suara tangisan bayi di bahagian belakang kereta. Isteri yang juga seorang ibu dengan luka yang agak parah mengisyaratkan agar diberi bayi kepadanya. Bayi itu diam apabila disusukan. Namun, tak lama selepas itu bayi tersebut kembali menangis. Susu telah terhenti. Ibunya telah tiada."

Subhanallah! Hebat! Kasih seorang ibu, walau dalam keadaan parah hak si anak tetap cuba dipenuhinya. Tangisan anak lebih utama daripada kesakitan pada batang tubuhnya.

Akan tetapi wahai ibu sekalian, sedarkah kita akan tiba satu hari di mana ibu yang hamil akan keguguran kandungannya, ibu yang sedang menyusukan anak akan melepaskan anaknya, Saat itu hanya DIRINYA dalam fikirannya. Allahu Allah.

Astaghfirullahal'azim.

Ya Allah, jadikanlah permata hati kami sebagai saham akhirat kami. Jangan pula Engkau lalaikan hati kami dengannya ya Allah. Ya Allah, bantulah kami mendidik cinta hati kami agar lebih mengenalimu ya Allah.

Comments

Popular posts from this blog

KISAH TELADAN: PELACUR melahirkan 7 orang NABI.

.:SABAR ADA 3 JENIS:.

Allah menyembunyikan 4 perkara dalam 4 perkara